Op maandag 14 februari 2022 werd een Zanggors (Melospiza melodia) ontdekt bij Doel, Oost-Vlaanderen, België. De vogel fourageerde ongeveer 100 meter van de Nederlandse grens en kon dus potentieel ook in Nederland opduiken. Dat deed hij dan ook. Het zou een nieuwe soort voor mij kunnen worden, maar... 300km rijden (en ook weer 300km terug), dat is niet zomaar op een achternamiddag te doen. De nieuwe werkweek was net begonnen, ik was net afgelopen weekend naar Zuid-Holland en Zeeland geweest voor een hybride Zwarte Wouw x Oostelijke Zwarte Wouw en het komend weekend zou ik met Ellen en Frank naar Rotterdam. Dat leek kansloos! Maar, het lukte uiteindelijk toch om de vogel te zien.
Toen ik de melding van de vogel kreeg was ik gewoon lekker aan het werk en al vlot na de melding had ik me er ook al bij neergelegd dat deze vogel niet voor mij zou zijn weggelegd. geen ruimte in de agenda, weekendje weg, gevalletje jammer. Dinsdag echter testte Frank positief op Corona, dus mogelijk ging het weekendje Rotterdam niet door. Frank bleek niet echt ziek te worden en wij bleven gevrijwaard van besmetting. Het plan bleef dus om naar Rotterdam te gaan, maar zonder Frank. Ellen en ik hadden een schitterend weekend, met een mooie lange stadswandeling door Rotterdam en een dagtocht op de Maasvlakte. Zondagavond toen we thuiskwamen zat de vogel nog steeds op de grens van Nederland en België. Er was nog een kans...
Maandag 21 februari zou ik een vergadering in Utrecht hebben en voor de rest was de agenda redelijk leeg, dus ik vatte het plan op om na die vergadering door te rijden naar Prosperdorp waar de vogel zat. Zondagavond laat kreeg ik echter de mededeling dat door ziekte de vergadering niet op locatie door ging en online gehouden zou worden. Maar ach, online kan gelukkig ook vanuit de auto en daarom tufte ik maandagmorgen om 7:00 uur richting Prosperdorp om daar om 10:45 uur aan te komen. Het stormde en het regende, maar ik kon de auto met zicht op de plek waar de vogel fourageerde (in België) neerzetten en om 11:00 uur sloot ik aan in de online vergadering. Laptop op schoot, kijker bij de hand en warempel om 11:10 uur hipte de vogel op zijn fourageerplek. Snel even kijken en door met de vergadering. Rond 12:30 uur was de vergadering afgelopen en kon ik de vogel, nog steeds in België mooi en uitgebreid bekijken en fotograferen.
Nu hou ik een lijst bij met soorten in Nederland, dus ik wilde de vogel ook graag in Nederland zien. Daarom verplaatste ik de auto naar een berm in Nederland met uitzicht op een tuin waar de vogel zich de afgelopen dagen vaker had laten zien. Er was echter een klein probleempje, deze tuin lag vol in de wind en de slagregens joegen door de tuin. Niet een heel fijn habitat voor een klein gorsje en ik zag het best somber in. Mogelijk tegen beter weten in begon het wachten. Onderwijl kon ik mooi in de auto aan het werk, dat ging best goed, mails beantwoorden en telefoontjes plegen en ondertussen de tuin in de gaten houden. Om 14:00 uur waaide en regende het nog steeds, het zag er echt niet goed uit, het bange voorgevoel dat ik de vogel niet op de Nederlandse lijst zou krijgen werd sterker. Toch bleef ik geduldig wachten, desnoods bleef ik tot het donker werd zo was mijn plan, ik was er nu toch en ik zou niet zo snel weer de hele tocht ondernemen. Rond 15:00 uur begon het zomaar wat op te klaren, dat was ook voorspeld, eerst werd het droog, toen zonnig en op een gegeven moment werd zelfs de wind iets minder krachtig. Zou het dan toch?
Het zou toch! Tegen 16:00 uur kwam de vogel zingend, langzaam van zangpost naar zangpost richting Nederland. Even later kon ik hem op Nederlands grondgebied op de foto zetten, YES!
Het lange wachten beloond en een niet verwachtte soort op mijn progressieve NL-lijst er bij. Soms is twitchen gewoon leuk!