Een ringetje bij een zeldzame vogel betekent vaak niet veel goeds. Hoe anders deze keer.

Je hebt meerdere typen vogelliefhebbers. Er zijn onder andere mensen die het leuk vinden om vogels in een volliere of een vijver te houden. Er zijn echter ook mensen die het leuk vinden om zo veel mogelijk vogelsoorten in het wild te zien. Soms komen deze hobbies ongelukkig samen. Je denkt als fanatiek vogelaar een bijzondere vogel te hebben ontdekt, dat heb je ook, maar dan blijkt er een ringetje om te zitten. Het verdict is dan vaak dat deze vogel ontsnapt is uit bijvoorbeeld een volliere of een waterwildcollectie. Een ringetje is dus niet goed, tenzij... het een wetenschappelijk ringetje is. En laat dat nu net het geval zijn met een Ross' Gans die momenteel de lage landen aandoet.

 
Deze winter dook een Ross' Gans met een Canadees wetenschappelijk ringetje op in België. De vogel is op 4 augustus 2017 geringd in Cambridge Bay, Nunawut, Canada en werd in september 2023 teruggevonden in Noorwegen, waarna hij via Denemarken en Nederland (overvliegend over West-Nederland en niet twitchbaar) in oktober 2023 dus in België neerstreek. Daar heeft de vogel overwintert.
kaartje geringde Ross Gans uit Canada
Kaartje "gejat" van De Ruwe Filip...

Maar zo'n vogel wil waarschijnlijk ook weer terug naar het noorden, dus de verwachting was dat de vogel mogelijk in de late nawinter wel in Nederland zou verschijnen. Dat gebeurde ook. Op 9 maart werd de vogel samen met zijn ongeringde partner in Nederland gevonden in de buurt van Lemmer.
 
Heel vogelend Nederland toog naar Lemmer om deze vogel te zien. Je weet het immers maar nooit met het huidige CDNA. Straks willen ze alleen nog maar bewezen wilde vogels op de lijst en is hun manier van bewijs een wetenschappelijk ringetje (zullen ze begrijpen dat de kans op een geringde dwaalgast vele malen kleiner is dan een ongeringde ;-)?). Waanzin natuurlijk. Zo'n geringde vogel bewijst enkel dat het zeer wel mogelijk is dat vogels uit Amerika de oversteek naar Europa maken en dat alle vogels met een beetje vagrancy potential dus serieus genomen dienen te worden. Maar goed het wantrouwen is groot en eigenlijk is het ook wel leuk om zo'n bewezen Amerikaan (of eigenlijk Canadees) in Nederland te zien.
 
Ik kon 9 maart niet, maar 15 maart was ik vrij en gelukkig werd de vogel 14 maart nog gezien in de buurt van Sloten, dus vol goede moed toog ik naar Friesland. Op de plek aangekomen waar de vogel het laatst was gezien zaten weliswaar ganzen, maar geen rosjes. Zoeken dus... En best wel lang zoeken. Ik had het eigenlijk al opgegeven toen de vogels alsnog werden gemeld. Verdorie op die plek was ik een kwartier geleden en toen daar geen gans te zien. Snel terug en ja hoor, daar liepen de beide rosjes...
20240315 Ross Gans Polder Wollegaast 01
De over de sloot vliegende vogel is de gans in kwestie. Het ringetje is zichtbaar alsook het opvallende vleugelpatroon. Voldaan rij ik weer terug naar huis. Geen nieuwe soort op de lijst, maar wel een keiharde Canadese Ross' Gans veilig gesteld voor de grillen van het CDNA.