Superzeldzaam vogeltje verstopt zich in Rhenens riet: ‘Maar horen is scoren’
Het is druk op het Rhenense deel van de Grebbedijk. Deze vrijdag hebben hordes vogelaars een kleine rietplas aan de noordkant van de dijk tot plaats van bestemming uitgeroepen om hun hobby te beoefenen. Ze hopen allemaal een glimp of een kleine zangstrofe van de superzeldzame zwartkoprietzanger op te vangen.
Dirk Vogt is helemaal uit Drenthe gekomen om het verdwaalde zangvogeltje te spotten. ,,Nou, niet helemaal uit Drenthe”, nuanceert Vogt zijn reis. ,,Ik moest voor mijn werk in Zutphen zijn, dus toen ik hoorde dat de zwartkoprietzanger hier zat, ben ik daarna maar even doorgereden.”
Soort nummer 454
De Drent heeft ongeveer een uur moeten wachten voor hij het vogeltje kon bijschrijven op zijn lijst. ,,Ik heb hem niet gezien, maar heb hem wel even heel voorzichtig horen zingen. En dan geldt horen is scoren.” Ofwel hij mag hem meetellen. Vogelaars zijn namelijk gek van lijstjes en hebben bijvoorbeeld een levenslijst (alle soorten die ze in Nederland hebben gezien of gehoord) en een jaarlijst (alles wat ze dit jaar hebben gespot).
Vogt pakt zijn website er even bij. ,,Ik had er nog nooit een gezien of gehoord, dus het is een nieuwe soort voor mij. Niet de allerbijzonderste, vind ik. Maar als je meer dan 450 soorten in Nederland hebt gezien, komt het niet zo heel vaak voor dat je een nieuwe treft. Voor mij is het soort nummer 454.”
De Drentse vogelaar trekt tevreden huiswaarts. Anderen zitten tevergeefs - soms wel drie uur - te wachten op een teken van leven van de zwartkoprietzanger. Zo was hij ’s ochtends tot een uurtje of acht regelmatig te horen en een enkeling kreeg hem ook in zijn kijker te zien. Daarna meldde hij (het is een mannetje) zich een paar uur niet om tegen de middag zijn gezang weer voort te zetten.
Meer dan honderd waarnemingen
De vogel is donderdagmiddag ontdekt. Via verschillende appgroepen en de waarnemingensite waarneming.nl raakten verschillende liefhebbers op het spoor van het diertje. Twaalf gelukkigen meldden hun vondst, waarna ook enkelen vermoedden dat ze hem al eerder hebben gehoord. Dat ze hem niet meldden, kwam omdat ze meenden dat ze te maken hadden met een kleine karekiet (in de zomermaanden een veel voorkomende vogel in rietkragen). En dat kan toch eigenlijk niet in deze tijd van het jaar.
Vrijdagochtend is het al snel druk langs de Grebbedijk, waar rond twee uur uitgerekend een lesauto van Vogelezang langs rijdt. Rond drie uur hebben 110 vogelaars de zwartkoprietzanger ingevoerd op waarneming.nl. Het aantal waarnemingen is zeker hoger, omdat niet iedereen ze deelt met de buitenwereld.
De zangvogel leeft normaal gesproken van Oostenrijk en Hongarije tot Turkije en de Kaukasus. Voor Nederland is het de derde keer dat een zwartkoprietzanger wordt gemeld. In 2016 werd er een gevangen in de Ooijpolder, een jaar later zat er een exemplaar in de Biesbosch.