Sommige vogels hebben de schijn tegen. De prachtige Jufferkraanvogel is daar een van. Hij is geliefd bij vogel houders en wordt redelijk veel in volieres gehouden. En af en toe ontsnapt er een, gelukkig meestal met een ringetje om de poot. Maar de Jufferkraanvogel kan ook van wilde oorsprong in Nederland voorkomen.
Als er dan een puntgave, schuwe, on-geringde Jufferkraanvogel in de juiste periode op een akker in Gelderland loopt bestaat de kans dat het hier om zo'n mogelijke wilde vogel gaat. Ik ben maar eens wezen kijken, ik had er de tijd voor. Wat een prachtig beestje! En hij voelde echt 'goed'. Zeker toen later ook nog eens bleek dat de vogel na twee dagen weer weg was.
Complicerend was dan wel weer dat in dezelfde regio een bewezen ontsnapte Jufferkraanvogel met een naar verluid niet al te goed sluitende ring al een tijdje rond paradeerde. Nu was die vogel al sinds eind januari niet meer gezien en zat hij niet zo lekker in de veren, dus mogelijk gaat het om een andere vogel.
Wat mij betreft heeft deze vogel goede papieren om door het CDNA als wild bestempeld te worden, maar ditzelfde CDNA heeft de afgelopen periode bewezen erg kritisch om te gaan met soorten die de schijn tegen hebben. Dieptepunt in deze beoordeling is wat mij betreft hierbij het afwijzen van de Sporenkievit van het Wieringermeer uit 2018. Volstrekte willekeur! Ik hoop dat deze prachtige Jufferkraanvogel het wel gaat halen. Zo niet dan verklaar ik het CDNA direct als incompetent en laf ;-)