Nu is de groep van de kwikstaarten al heel bijzonder, met alle splits en dergelijke, als er dan ook nog eens een gele kwikstaart in december wordt ontdekt, dan wordt al snel gedacht aan een Oostelijke Gele Kwikstaart.

Dit vogeltje toont een aantal kenmerken van Oostelijke Gele Kwikstaart, waaronder een bleek verenkleed met nauwelijks geel, iets wat duidt op een Oostelijke Gele Kwikstaart, maar ook bij de 'normale' Gele Kwikstaart kan voorkomen. Daarnaast een redelijk lange achternagel, lang genoeg om in de variatie van Oostelijke Gele Kwikstaart te vallen en een raspend roepje, die erg aan Oostelijke Gele Kwikstaart doet denken, al verschillen hier de meningen wat over. Wat dit vogeltje bijzonder maakt is echter ook dat we het waarschijnlijk wel te weten komen, want er is DNA materiaal verzameld. Dat doen we tegenwoordig als we er niet meer uitkomen.
20181209 Oostelijke Gele Kwikstaart   mogelijk Rhoon 02

20181209 Oostelijke Gele Kwikstaart   mogelijk Rhoon 03

Ik weet het niet, een gele kwikstaart in december, het zou zomaar eens een Oostelijke Gele Kwikstaart kunnen zijn.

Update 3 februari 2019 (bij monde van Peter de Knijff)

"De mtDNA ND2 sequentie van de Rhoon Gele kwikstaart is eerder bij een fors aantal ”westelijke” Gele kwikstaarten (flavathunbergi en beema) waargenomen, evenals twee “oostelijke” Gele kwikstaarten (plexa). Deze twee plexa’s (en een aantal thunbergi’s met dezelfde ND2 sequentie) waren afkomstig uit de regio Labytnangi, net ten oosten van Oeral, in het noordelijk deel van de Ob-delta. In deze regio komen de verspreidingsgebieden van thunbergibeemaplexa en tschutschensis bij elkaar. Ook komt Citroenkwikstaart hier voor.

In deze regio blijken een fors aantal hybride kwikstaarten voor te komen. Dus werd in het DNA van de Rhoon kwikstaart ook begonnen met de analyse van zgn. autosomale DNA-fragmenten welke inzicht in de ouders van een vogel kunnen geven. Op grond van de sequenties van de eerste drie autosomale fragmenten van de vogel van Rhoon lijkt het waarschijnlijk dat het inderdaad om een hybride gaat. Welke is nog niet duidelijk. Daarvoor is vervolgonderzoek aan meer autosomale fragmenten nodig. Dit onderzoek loopt op dit moment."

Hybride dus...