Disclaimer

Ik heb deze website opgezet om uiting te geven aan het plezier dat ik beleef aan het kijken naar vogels en aan de natuur in het algemeen. Niet meer en niet minder!

Wie ben ik?

Ik ben Dirk Vogt. Ik ben geboren in Groningen in 1966, getrouwd met Ellen en vader van Rianne (2000) en Frank (2004). Ik ben opgeleid tot Bioloog, maar ik ben nooit als zodanig werkzaam geweest. Momenteel werk ik als teammanager bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

Wat drijft mij?

Vogels kijken heeft altijd in mijn bloed gezeten. Al in de 4e klas van de lagere school (1975) schreef mijn leraar in mijn rapport de bijna profetische opmerking: “Dirk ziet alle vogeltjes vliegen”. Dit was vast niet onverdeeld positief bedoeld, maar ik ben er na al die jaren nog steeds trots op…

In eerste instantie vond ik het leuk om gewoon vogels te kijken. Pas later kwam bij mij de behoefte om lijstjes bij te houden en om steeds meer verschillende soorten in Nederland te zien, langzaamaan begon het twitch-virus mij te grijpen.

Toen ik in 2000 ernstig ziek werd (lymfeklierkanker) stelde ik mij als doel om 400 soorten in Nederland te zien. De teller stond toen op 335 soorten.

Op 2 oktober 2011 zag ik in de duinreep bij de Koog op Texel mijn 400e soort; een Daurische klauwier! Mijn doelstelling was gehaald! Ik was er een beetje confuus van. Er schoot van alles door mij heen; pure vreugde, melancholie en zelfs een stukje verdriet. Maar het gevoel van dankbaarheid overheerste, dankbaarheid dat ik het mocht meemaken.
Daurische Klauwier, 2 oktober 2011, Texel Daurische Klauwier, 2 oktober 2011, Texel

Hoe nu verder? 

Met het behalen van mijn 400 soorten doelstelling viel ik in een klein gat. Tijd voor een nieuwe doelstelling; de magische grens van 450 soorten doorbreken. Daarnaast wil ik proberen zoveel mogelijk soorten zelf te ontdekken en van alle speciale vogels wil ik een foto (hoe beroerd ook) schieten.

Wat kun je op Bits on Birds verwachten?

Bits on Listing is de plek om te zien hoe ik op allerlei lijstjes scoor. Dit is ook de plek waar ik de foto's plaats die ik van zeldzaamheden en subzeldzaamheden plaats.

Bits in Birding is mijn zeer onregelmatig bijgehouden Blog. Ik probeer hier mijn gedachten en belevenissen weer te geven.

Bits on Plastic, de plek waar ik de door mij geziene gemerkte vogels heb neergezet. Ik probeer van elke vogel tenminste het project en het land waar hij/zij geringd is te achterhalen. Mooier is natuurlijk dat ik van veel vogels de precieze ringdatum en plaats heb weten te vinden.