Om 5:15 uur liep mijn wekker af. Het was nog erg donker (zeg maar nacht), maar ik wou om 5:45 uur in de auto zitten. Het is per slot tussen de 2,5 en 3 uur rijden naar Zeeland. De reis ging voorspoedig en om ongeveer 8:15 uur stond ik in het pikkedonker en een vies regentje in Battenoord, mijn eerste geplande stop. Ik besloot nog even de stoel van de auto achterover te gooien en de oogjes toe te doen. Om 8:45 uur gingen de luiken weer open, het was nu redelijk licht en nog belangrijker, droog!

Ik werd direct getrakteerd op een overvliegende Zeearend die de bekende aanwezige Flamingo's in de lucht joeg. Mooi, twee leuke soorten binnen 1 minuut.

Ik wilde vandaag ook wat foto's maken van de Flamingo's, want ik heb nog geen foto's van Flamingo's. Het was daarvoor blijkt het vooralsnog wat te donker. Ik scande daarom de omgeving wat af en voegde een leuk aantal soorten toe aan mijn jaarlijst. Helaas zag ik geen Dwerggors die later op de dag op die plek werd ontdekt (prutser die ik ook ben...). Na een tijdje werd het licht genoeg voor wat foto's. Naast 'gewone' Flamingo's stonden er ook een aantal Chileense Flamingo's en zelfs één Caraïbische Flamingo.Flamingo's, 2 januari 2016, Battenoord
Flamingo's, 2 januari 2016, Battenoord Flamingo's, 2 januari 2016, Battenoord
Om 9:30 uur besloot ik verder te gaan. Mijn volgende reisdoel waren de Slikken van de Heen West. Hier werd een aantal dagen geleden een Cetti's Zanger gehoord. Helaas was de vogel vandaag niet aanwezig of had hij geen zin om zijn snavel open te trekken, zelfs niet nadat ik fanatiek had ge-taped ('t is geen broedseizoen, dus dat durfde ik wel aan). Hiervoor zal ik nog een keer terug moeten naar Zeeland. De soort is nog een hapax-je voor mij met slechts één enkele waarneming in 2000.

Mijn volgende stop was Wilhelminadorp om het hoogtepunt van deze dag met een bezoek te vereren. Op het schor zat namelijk al een tijdje een vrouwtje Witkopgors. Deze soort zag ik tot nu slechts één maal (1994, Texel) en ik zou graag een foto van deze soort willen hebben. Daarnaast is er een hevige discussie over hybriden tussen Witkopgors en Geelgors en het kan maar zo zijn dat alle Witkopgorzen in de revisie gaan. Deze dame, ook wel liefkozend 'Zeeuws meisje' genoemd schijnt er goed uit te zien. en ik ben liever 'safe than sorrow'.

Toen ik de dijk over stapte vloog de vogel net luid tikkend op om vlakbij op een paaltje te gaan zitten. Ik fotografeerde de dame voor mijn doen prachtig en even later ging ze vrolijk foerageren op het schor, waar ik ook nog de nodige foto's van maakte.
Witkopgors, 2 januari 2016, Wilhelminadorp Witkopgors, 2 januari 2016, Wilhelminadorp Witkopgors, 2 januari 2016, Wilhelminadorp Witkopgors, 2 januari 2016, Wilhelminadorp
Die is mooi binnen en als toetje vloog er nog een Kleine Zilverreiger over. En dan is het tijd voor koffie en bepalen waar ik nu heen zal gaan. Het besluit valt om naar de Oosterscheldekering te gaan voor de daar gemelde Zwarte Zeekoet en de Kuifaalscholver.

De Zwarte Zeekoet zit ver weg in de vluchthaven Neeltje Jans en het lukte me maar matig om de vogel te fotograferen, maar hij staat er wel herkenbaar op.
Zwarte Zeekoet, 2 januari 2016, Vluchthaven Neeltje Jans
De Kuifaalscholvers die bij de strekdam zaten lieten zich wel zien, maar waren zo driftig aan het foerageren (inclusief het karakteristieke hupje bij het duiken) dat foto's maken niet mogelijk was.

Ik reed verder naar Burghsluis en vond daar al snel de gemelde Grote Zee-eend, maar ook deze vogel zat te ver weg voor een enigszins fatsoenlijke plaat.

Bij Serooskerke was de daar aanwezige Zwarte Rotgans net weggevlogen en verderop in een grote groep Rotganzen gaan zitten. Gezien de tijd (het is inmiddels 13:45 uur) liett die ik schieten, want ik wilde nog wat tijd op de Brouwersdam doorbrengen en zo begin januari wordt het vrij vroeg donker.

Op de Brouwersdam zag ik al snel een aantal Paarse Strandlopers, maar koste het me enige moeite om de IJseend te vinden. Uiteindelijk vond ik hem helemaal zelf terug. Wel weer ver weg helaas.
Paarse Strandloper, 2 januari 2016, Brouwersdam IJseend, 2 januari 2016, Brouwersdam
Nog meer moeite koste het om de IJsduiker te vinden. Gelukkig vond iemand anders hem, maar deze vogel zat zover weg dat ik de telescoop tot 60X vergroten moest zetten om de vogel überhaupt te kunnen determineren. Mooie bonus bij het zoeken naar de IJsduiker waren wel de langs vliegende IJsvogel en de ter plaatse foeragerende Alk en Zeekoet die ik uiteindelijk in één kijkerbeeld zag.

Het toetje van de dag was een juveniele Witbuikrotgans die dichtbij in de haven liep, maar toen was het al redelijk beperkt met het licht, zodat een echt mooie foto niet lukte.
Witbuikrotgans, 2 januari 2016, Brouwersdam

Rond 16:00 uur vertrok ik weer richting huis. Ik heb een mooie dag gehad en ben mijn jaarlijst goed begonnen met een aantal soorten die in het Noorden lastig zijn.

Nog even voor de volledigheid, naast het hoofddoel; mijn jaarrecord verbreken (het record staat op een schamele 251 soorten in 2012), wil ik wederom proberen zoveel mogelijk 'rode' vogels aan mijn fotoarchief toe te voegen. En natuurlijk wil ik vooral genieten van het buiten zijn en de spanning en ontspanning van het vogels kijken. Het zou daarbij leuk zijn als ik aan het eind van het jaar nog wat soorten aan mijn Nederlandse lijst kan toevoegen. Ik sta nu op 427 soorten (progressief). Ik ben dus nog op zoek naar zo'n 33 soorten om mijn grote doel te halen (450 soorten in Nederland voor mijn pensioen).