Zondagmorgen, vroeg op. Eerst even zien of Max een beetje een goede start had, dat had ie en toen kon ik voor een kort rondje in de kop van Noord-Holland drie leuke eendjes 'oprollen'.

Ik tufte naar de Afsluitdijk alwaar de dag sowieso goed begon met een Rouwkwikstaart op de parkeerplaats. Toen ik de Afsluitdijk over was, draaide ik de zuid-haven van Den Oever in. Best veel eendjes daar, maar het kostte me maar weinig tijd om de Kleine Topper te vinden. 1-0 voor Dirk!
Kleine Topper, 20 maart 2016, Den Oever Kleine Topper, 20 maart 2016, Den Oever
Mooi eendje, met een klein bultje op het achterhoofd en in tegenstelling tot mijn vorige waarnemingen van deze soort, actief met de kop uit de veren!

Dit smaakte naar meer! Nu proberen de Buffelkopeend te vinden. De voortekenen waren slecht. Toen ik het jachthaventje in liep kwam ik een vogelaar tegen die mij bezwoer dat de vogel er niet zit. Eigenwijs als ik ben liep ik toch door het jachthaventje in en 1 van de eerste vogels waar ik tegen aan blunderde  was de Buffelkopeend. 2-0 voor Dirk!
Buffelkopeend, 20 maart 2016, Den Oever
De vogel leek smoorverliefd op een vrouwtje Kuifeend, maar de liefde was zeker niet wederzijds.

Op naar de derde Amerikaanse eend. Hiervoor moest ik doorrijden naar Wormerveer, zo'n 60 km verder. Ook hier waren de voortekenen slecht. De vogel was gezien, maar kort daarna opgevlogen. Er werd mij echter vrij duidelijk uitgelegd waar naar toe ongeveer en verhip, ik blunderde er zo weer tegen aan. 3-0 voor Dirk! Deze vogel liet zich wel heel mooi zien! En het was ook een beetje een Amerikaan zoals je mag verwachten. Protserig, flamboyant en vooral erg agressief.
Ringsnaveleend, 20 maart 2016, Wormerland Ringsnaveleend, 20 maart 2016, Wormerland
Ringsnaveleend, 20 maart 2016, Wormerland Ringsnaveleend, 20 maart 2016, Wormerland
Dit in het kort over de drie Amerikanen. De topper van de dag was echter dé vogel van Nederland. Ik hoorde voor het eerst dit jaar de Grutto! En ondanks dat het druilerig weer was, wist ik dat het voorjaar was begonnen.