Heel veel zin en tijd had ik in januari nog niet. Na mijn 'Big year' van vorig jaar met een nieuw record voor mij (268 soorten), wil het dit jaar nog niet loskomen. Daarbij was ik ook nog de eerste week van het jaar ziek en de derde week voor het werk in Praag... Toch had ik deze maand een paar leuke soortjes... 

Al in de eerste week van januari werd in Zuidbroek een Witkopgors ontdekt, samen met een aantal Grauwe Gorzen. Ik was dus ziek en kon niet gaan. Pas op 8 januari kon ik even gaan kijken. De Witkopgors was al een tijdje niet meer gezien, maar de Grauwe Gorzen werden nog wel gemeld. Na een tijdje loeren en speuren tussen de vele Geelgorzen en Rietgorzen, ontdekte ik eindelijk een Grauwe Gors. Ik had verwacht dat ze wat meer zouden opvallen als een grote gors. Okee hij was wat groter dan de rest, maar een reus was het niet.

Als of het zo moest zijn, werd ook op de grens van Friesland en Drenthe een Witkopgors ontdekt. Slechts 10 minuutjes van mijn huis. Zondag de 15e had ik even tijd om te gaan kijken. Maar ja veel gorzen, ongelukkig zittend in de bomen. Niet vanuit de auto te zien en daarbij stromende regen. Dippen dus. Zondag 22 januari had ik weer tijd. Stralend weer, geen wind. Ideale omstandigheden! Om 11:30 was ik er, om om 11:40 uur te ontdekken dat de vogel er nog niet is en ik geen kaartje in mijn fototoestel heb. Ik was vlak bij huis, dus snel even heen en weer. Rond 12:00 uur was ik weer terug. In de tussentijd scheen de vogel gezien te zijn. Prut! Maar goed, de vogel is er, posten! Tussen 12:00 en 15:00 uur stond ik te kleumen en in gezelschap van veel anderen gezellig te loeren naar lege bomen of grote groepen Geelgorzen.

Maar dan tegen 15:00 uur wordt de vogel ontdekt. In een boom in Friesland! En verhip ik stond op de goede plek om een aantal plaatjes te schieten. De vogel was zelfs zo sportief om ook even de weg over te steken en op een akker in Drenthe te gaan fourageren. Dat betekende een mooie 'tick' op de Drentse lijst!

Witkopgors, 22 januari 2017, Appelscha-Smilde Witkopgors, 22 januari 2017, Appelscha-Smilde Witkopgors, 22 januari 2017, Appelscha-Smilde
Op 28 januari had ik tijd om naar Wateren te gaan waar al een tijdje twee dwerggorzen zaten. Maar voordat ik weg ging zag ik in de notenboom in onze tuin een Pestvogel zitten.

Na deze verrassing ging ik op pad. Ik struinde een uurtje rond bij de Ganzenpoel zonder de vogels te zien. Wel zag ik een mooie Klapekster.

Toen ik wat later dus onverrichterzaken thuis kwam, zag ik op Waarneming.nl dat de vogels toch gezien waren. Ik besloot even weer naar de Ganzenpoel te rijden. Dat bleek een goede actie. De vogels lieten zich super fraai zien en het betekende dat ik weer een vogeltje op mijn Drenthe-lijst kon bijschrijven.
Dwerggors, 28 januari 2017, Ganzenpoel Dwerggors, 28 januari 2017, Ganzenpoel